July Morning


Музикалната индустрия днес бълва „хитове” един след друг в най-буквалният смисъл „като луда”. Изпълнителите се надпреварват да записват песнички и да правят видеоклипове. И слушателят (зрителят) е засипан с цветни, шарени, глупави, абсурдни и доста често разголени и граничещи с порното клипове.И дори и да попаднем на нещо симпатично по МТВ например, след месец-два дори няма да си спомним, че тази песен ни е привлякла вниманието. Просто днес липсват класики в класически смисъл на думата. Липсват песни, които да стоят на границата на светове и да се плъзгат леко и нежно към фантастичното, карайки слушателя да се разходи в други измерения и да се откъсне от действителността си по един нежен, различен и мечтателски начин. Точно такива песни обаче свирят Uriah Heep - мелодичен, романтичен и фантастичен рок, а текстовете им успяват да направят абсурдите около нас да звучат смислено, макар и неприемливо. С песни като Come away Melinda и Lady in Black те изкарват на бял свят пороците ни, които ден след ден рушат света, в който живеем.

Кръстени на герой на Чарлс Дикенс в "Дейвид Копърфийлд" Uriah Heep се нареждат сред иконите в рок музиката и се смятат за едни от основателите на хард-рока като музикален стил, заедно с Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin. Много различни една от друга, четирите групи успяват да обхванат всички аспекти на хард рока, полагайки основите за много други след тях. Независимо от огромния си успех в Европа групата така и не успява да пробие и да получи нужното внимание в Америка. Дебютният им албум „Very 'Eavy... Very 'Umble” (юни 1970г) е засипан с критики, от които най-известната е на една журналистка от списание Роулинг Стоунс, която заявява: „Ако тази група успее, ще трябва да се самоубия. Още от първата нота, знаеш, че не искаш да чуеш повече.”. Интересно е какво ли се е случило с въпросната дама, тъй като този албум е признат за един от класическите в зараждащия се тогава хеви-метъл стил.

А групата, издала го, е сред иконите и основателите на хард-рока и хеви-метъла.
Това, с което Uriah Heep ще останат завинаги в историята на рок музиката, е невероятната песен July morning, написана от Кен Хенсли. July morning се превръща в един от символите и химните на хипитата, независимо, че реално е издадена след края на ерата на „лятото на любовта” и хипи движението.
Издадена през 1971 година, July morning се превръща във вдъхновение на една хипи-традиция, която не може да бъде видяна никъде другаде освен в България. Всяка година точно на 30 юни срещу 1 юли рокери и хипита се събират на плажа за да посрещната първото юлско утро под звуците на July morning. Събитието е едно ехо от хипи-ерата на 80те и 70те години на миналия век, което събира хора, чиято възраст често е по-малка от тази на самата песен. Магията на песента и фантастичният свят, който музиката на Uriah Heep откриват привлича хора, родени много след издаването на July morning, и които не са били част от реалността, през която е създадена тя.

Десетминутната песен е създадена като сбор от идеи на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. По време на записите на албума Look at Yourself, групата забелязва, че имат три различни и отделни композиции, всичките в До Минор. Събрани заедно тези три части създават интрото, куплета и припева на July Morning.
Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и факта, че не се наблюдава в други европейски страни. Има теории, според които е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Uriah Heep. Символичното посрещане на изгрева е представлявало един вид посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще.

Свързана с хипи-движението в Америка, традицията да се посреща първото юлско утро с песента на Uriah Heep е типична само за България. Официално честването на July Morning започва в Бургас в началото на 90те години, малко след като комунистическото правителство подава оставка. В следващите години постепенно честването на Джулая се разпространява по цялото Черноморие.

Според някои мнения честването и посрещането на July Morning вече е загубило оригиналното си значение, поради факта, че една част от „празнуващите” нямат ясна идея кой е авторът на песента, тъй като са родени много след издаването й. И заради това, че знаменитата дата 01 юли се свързва вече предимно с началото на летните ваканции за ученици и студенти.

Магията на първите слънчеви лъчи обаче, заложена в класическата песен, е символ на новото начало в живота и една от основните причини все още да има хора, които да честват първото юлско утро. Светът на Uriah Heep, граничещ с психаделичните настроения на хипи-движението, потапя слушателя в един различен и малко фантастичен свят, водейки го по пътя от психаделик до хард рок….

URIAH HEEP - July Morning
There I was on a july morning / Looking for love / With the strength / Of a new day dawning / And the beautiful sun / At the sound / Of the first bird singing / I was leaving for home / With the storm / And the night behind me / And a road of my own / With the day came the resolution / Ill be looking for you / La la la la
I was looking for love / In the strangest places / Wasnt a stone / That I left unturned / Must have tried more / Than a thousand faces / But not one was aware / Of the fire that burned / In my heart, / in my mind, / in my soul / La la la la
There I was on a july morning / I was looking for love / With the strength / Of a new day dawning / And the beautiful sun / And at the sound / Of the first bird singing / I was leaving for home / With the storm / And the night behind me / Yeah, and a road of my own

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "July Morning"

Публикуване на коментар

Penny Lane. Предоставено от Blogger.