Who wants to live forever? …. A tribute to Freddie Mercury (5/9/1946 – 24/11/1991)


... 24 ноември. Ден като всеки друг вероятно, ако на днешния ден не се навършваха 19 години от смъртта на един от най-великите и недостижими гласове в историята на музиката – Фреди Меркюри. Солистът на Queen и до ден днешен е най-запомнящият се артист на сцената. Магнетичен, ексцентричен… Но след него музикалната сцена просто не е това, което беше. „Втори като Фреди няма!”.


Много неща могат да бъдат казани за Фреди и много вече са казани. Роден на 5 септември 1946г в Занзибар като Фарук Булсара, той се превръща в най-динамичния и запомнящ се изпълнител на сцената и оставя огромно наследството на музикалния свят след себе си.

Диагностициран със СПИН още през 1987г, той запазва болестта си в тайна чак до смъртта си. Отричайки всички слухове, завява, че се е тествал за СПИН, но тестът е негативен. Въпреки това вестниците продължават да го преследват и в медиите се появяват статии и снимки в потвърждение на тезата, че Фреди Меркюри е много болен. На 22 ноември 1991, Меркюри извиква мениджъра на Queen Джим Бийч, за да обсъдят това, което ще се окаже последното публично изявление Фреди. На 23 ноември 1991 Фреди Меркюри признава официално пред света, че има СПИН и моли феновете си да разберат защо го е крил досега. По този начин е искал само да запази личното пространство на хората около него, както и собствения си личен живот наистина такъв. Вечерта на 24 ноември 1991г Меркюри умира на 45-годишна възраст от пневмония.

Степента, в която смъртта на Фреди Меркюри оказва влияние върху популярността на Queen, е неясна. В Америка продажбите на албуми на групата скачат почти двойно през 1992г. Американската преса дори казва - „Мъртвият артист се завръща на сцената” – един сценарий, който все още гледаме с Майкъл Джексън.

Името на Фреди Меркюри непрестанно се появява в класации и анкети, където трябва да бъде избран „най-най” в музикалната индустрия. А през май 2009 списание Classic Rock го обявява за най-велият рок изпълнител на всички времена. Множество статуи, паметни плочи и звезди се появяват по света на различни места с едничката цел да събират всяка година феновете на Фреди Меркюри и да отдадат почит на този велик човек и музикант.

Фреди Меркюри е първата голяма рок звезда, която умира от СПИН и смъртта му има голямо значение за историята на въпросната болест. През 1992г останалите членове на Queen формират The Mercury Phoenix Trust и организират концерт в памет на Фреди Меркюри. Събраните пари отиват за изследването на СПИН. От тогава фондацията непрекъснато набира средства за различни благотворителни каузи, свързани с изследването на ХИВ вируса или в помощ на болните от СПИН. На концерта в памет на Фреди Меркюри на стадион Уембли през 1992г взимат участие  звезди като Robert Plant (Led Zeppelin), Roger Daltrey (The Who), Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi (Black Sabbath), Guns N' Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard, Seal, Liza Minnelli и U2.

След себе си Фреди Меркюри оставя десетки златни песни; фантастични сценични изпълнения; превръща се в модел за много артисти след него. Той е сред онези уникални изпълнители, които вдъхновяват. Изпълнители с мисия, които светът няма да прежали. Джон Ленън, Елвис Пресли, Фреди Меркюри, Майкъл Джексън…. Хора, посветени изцяло на музиката, на изкуството. Хора, които ни надъхват и сякаш крещят с всяка своя песен – „Следвайте мечтите си!”…. Таланти, способни да ни разплачат и в следващия миг да ни накарат да се смеем и да танцуваме! …

Почивай в мир, Фреди Меркюри!
…. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Who wants to live forever? …. A tribute to Freddie Mercury (5/9/1946 – 24/11/1991)"

Публикуване на коментар

Penny Lane. Предоставено от Blogger.