Metallimessu:: METAL FOR THE MASSES

Името Metal for the masses” всъщност е наименование на сборна компилация от изпълнители от всички под жанрове на рок и метъл музиката. Попаднах на въпросния албум  съвсем случайно докато си правих нов плейлист в youtube. И ми хареса как звучи. Пък и ми напомни един албум, който май бях позабравила. Този Метъл за масите, за който ще говорим ние сега, обаче е събитие, феномен във Финландия, обединил обявената за Сатанинска метъл музика и църквата.
Metal Mass (на финландски Metallimessu) представлява църковна служба с хеви метъл музика. Традиционните химни са адаптирани в хеви метъл стил, следвайки Християнския модел за служба. Още от дебюта си през 2006г, феноменът Metal Mass във Финландия привлича стотици млади хора в църквата. По-късно албум, базиран на хеви метъл църковните служби излиза на пазара под името Metallimessu. В него взимат участие много финландски музиканти, популярни като членове на различни хеви метъл групи.
Идеята за Metal Mass се ражда в главите на петима хеви метъл фенове, трима от които са част от църковното съсловие, а другите двама – музиканти. Концепцията се оформя след един семинар за връзката между Църквата и Хеви метъл музиката, който се провежда през 2005г и, на  който и петимата присъстват. Те събират хора за службите и започват да работят върху аранжимента на традиционните химни, които да се изпълняват. За първи път Metal Mass се изпълнява на живо през юни 2006г по време на ежегодния Открит метъл фестивал "Туска" в църквата Temppeliaukio в Хелзинки. Основните вокали се изпълняват от Taage Laiho от финландската хард-рок група Kilpi. Църковната служба, изпълнена по този начин, жъне огромен успех и дори не всички желаещи да дойдат, успяват да влязат в църквата.
Вдъхновени от добрите отзиви, петимата основатели формират група Metallimessu ry и през 2007 и 2008г Metal Mass се изпълнява в много градове във Финландия, като всеки път включва различни участници и изпълнители. Всяка от службите привлича стотици хора. През август 2008г е издаден албум Metallimessu, който включва песните и интерлюдиите от църковните служби. Гост-вокалисти в албума са Taage Laiho (Kilpi), Ville Tuomi (Suburban Tribe), Tanja (Lullacry), Tuomas Nieminen (Adamantra), Juhani Muhonen (Sorrowind) и Heikki Pöyhiä (Twilightning).
Според Агенция Франс Прес огромния успех, на който се радва проектът Metal Mass, се дължи преди всичко на популярността на хеви метъл музиката във Финландия, където тази музика се приема направо за mainstream течение. Като концепция и изпълнение Metal Mass разширява границите на Финландската Лутерантска църква за настоящите и бъдещите членове на нейните енории. Феноменът привлича дори вниманието на медиите от Швеция и Норвегия.
Не всички обаче приемат идеята за общо музикално произведение на църквата и метъл групите. Някои църковни представители са твърдо против, уплашени от металистите, така както и някои метъл фенове, са ядосани от сближаването. Цялостният отзвук за това начинание обаче е положителен. Много хора виждат връзката, прозират близостта и одобряват сближаването им, както и издаването на Metallimessu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Metallimessu:: METAL FOR THE MASSES"

Публикуване на коментар

Penny Lane. Предоставено от Blogger.