James LaBrie "Static Impulse"

                След известното разочарование, което изпитах, след като чух новият албум на Линкин Парк и проектът Kiske/Somerville на бившият вокалист на Helloween Michel Kiske и американската симфоник /прогресив метъл певица Amanda Somerville, честно казано реших да не тая кой знае какви надежди към списъка с албуми на любими музиканти, които предстоят на излязат.


Макар да е достигнал номер 1 в американските музикални класации A thousand suns на Линкин Парк си остава относително слаб на фона на предишните им и като цяло. Една хубава интродукция + силна песен и невероятно добър промо-клип, албум не правят. Да, има и една гениална песен (Wretches and Kings). „A thousand suns” се оказа по-различен от останалите им. Доста по-различен. Като се замисля, до известна степен може би в това се крие и силата му. И въпреки това, лично аз не мога да пренебрегна малко диско звученето, което има този албум… Някак си май повече ми харесваха ‘когато пееха за момиченца

                Що се отнася до проектът Kiske/Somerville … Там разочарованието ми беше много, много по-голямо. Лично мнение – албумът е не просто слаб. Една хубава, зарибяваща песен. Нищо повече. А честно казано, имайки предвид кои са изпълнителите, обединили сили за този албум, очаквах нещо грандиозно. Но, уви. :(

                Като се замисля, вероятно проблемът идва от това какво очакваш. Не толкова от кого, колкото какво, наистина. Ако нямах никакви очаквания от горе-споменатите музикални проекти, вероятно щяха да ми харесат или поне нямаше да съм чак толкова разочарована. Той със сигурност е част от проблема. Грешка, която много хора,з а съжаление, волно или неволно  правят. Но …

                И така, зачертавайки излезлите вече албуми в тефтерчето, достигнах до един албум, към който бях решила да съм малко по-резервирана от самото начало, за да не се разочаровам. „Static Impulse” на вокалиста на Дрийм Тиатър Джеймс Лабри излиза официално на 28/09/2010, но вече може да се намери Limited Edition-a в интернет пространството.

Като по правило при повечето добри групи, соловите изпълнения на отделните музиканти не са толкова силни и добри, колкото съвместна им работа. Може би е нормално, а може би такъв ми е късметът.

Вторият солов албум на Джеймс Лабри обаче твърдо доказва противното. „Static Impulse” е много близък до музиката на Дрийм Тиатър. Носи същият дух, същите идеи и в същото време е някак различен. Особеностите на прогресив рок музиката като стил правят много трудно разделянето на един албум на части (т.е. на песни) и карат публиката да слуша и оценява цялостният продукт. И точно това прави от албумите на Дрийм уникални произведение на изкуството, носещи душа и предаващи емоции, настроение; разказващи истории. Техните албуми се преливат плавно, създавайки обща музикална картина, трудно делима на отделни елементи. В отличие от тях, „Static Impulse” е ‘подреден’, разделен на песни, които се различават ясно една от друга. Честно казано, не мога да кажа коя песен ми харесва най-много, коя ми е любимата. С този албум, както и с всичко друго, правено от Дрийм Тиатър имам един основен проблем – някак си не мога да кажа, кои песни са ми любими и кои не… Да отделиш една от песните в техен албум от останалите и да я издигнеш на някакъв пиедестал или да я принизиш, означава да разкъсаш общата картина. Не че е невъзможно, но просто не във всеки албум е удачно да се делят песните на добри и слаби. И може би все пак за  лични фаворити бих назовала Anna Lee и Surrounded… (И разбира се, УНИКАЛНИЯТ, НАЙ–ДОБРИЯТ албум – Metropolis Pt2 : Scenes from a Memory”)



Но да се върнем на „Static Impulse”. Честно казано, албумът е много по-лесен за смилане от последният албум на Дрийм Тиатър „Black Clouds & Silver Linings”, например. От друга страна обаче, подобно на първият му солов албум от 2005г „Elements of Persuasion”, е по-агресивен. Дрийм Тиатър звучат някак си по-нежно, по-чувствено. Соловите албуми на Джеймс Лабри имат по-агресивно, по-грубо, по-рязко звучене.

„Static Impulse” започва точно така както бихме очаквали да започва един страничен проект на член на Дрийм – сложни и дълбоки композиции, наситени, богати и красиви сола на китара, силни барабани…. крещящи вокали… Независимо колко стряскаща е на пръв поглед, тази смес, тя звучи много нежно при Дрийм Тиатър. „Static Impulse” събира в себе си всички тези елементи, но като че не изцяло. Крясъците в началото на пилотния сингъл One more time са дело на барабаниста Peter Wildoer, което обърка доста голяма част от феновете. Някои от тях трудно приеха идеята за друг солист в солов албум на фронтмена на Дрийм Тиатър. Крайният резултат обаче е интересен – сякаш един добър и един лош глас си комуникират. „Static Impulse” е мелодичен, макар и малко остър, агресивен и със съвсем лек електронен привкус.


И на първо, и на повторно, и на 18-то слушане, албумът ми хареса. Този път бях приятно изненадана. И може би дори ще си позволя да имам някакви очаквания (трепети) към  предстоящият албум на Дрийм Тиатър (макар и без Портной, за съжаление). … А колкото до самите очаквания … Не са лошо нещо, но май започвам да се убеждавам, че колкото по-малко очакваш и възхваляваш нещо, толкова по-добро ти се струва накрая. До голяма степен очакванията създават мнение; предварително мнение, което в повечето случаи пречи …. Така че, смело напред към следващият дълго чакан албум. Но предварително – изпразнете главата си от всякакви предварителни мнения, предубеждения и очаквания на какво е способен или не е певецът.  J


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "James LaBrie "Static Impulse""

Публикуване на коментар

Penny Lane. Предоставено от Blogger.