Lord of the Dance


Майкъл Раян Флетли е роден на
16/07/1958. Името на известният американски степ-танцьор и хореограф от ирландски произход се свързва със спектаклите Lord of the dance, Riverdance и Feet of flames. Славата за Флетли идва през 1994 година, когато представя оригиналния танц Riverdance в един от интервалите на конкурса Евровизия. По-късно седем-минутния танц се превръща в цял спектакъл, базиран върху келтския фолклор.

За първи път трупата на Майкъл Флетли идва в България през пролетта на 2008година, за два концерта в зала 1 на НДК. Този път легендарното шоу Lord of the dance посети цели 4 български града. Понастоящем най-успешният танцов спектакъл се играе от два паралелни състава – единият обикаля света, а другият изпълнява спектакъла на територията на Северна и Южна Америка.


Вече 13 години спектакълът Lord of the dance се играе на сцена и независимо колко пъти го е виждала публиката, той все още удивлява хора от различни поколения и пълни най-големите зали в над 60 държави на всички континенти.

И този път трупата на Майкъл Флетли отново изпълни докрай най-голямата зала в столицата и изправи публиката на крака със зрелищния си спектакъл, базиран на класическа келтска приказка за доброто и злото, изразена само и единствено на езика на танца. След края на представлението публиката извика трупата на бис и както се предполагаше ирландците не се разминаха само с един бис. J



Lord of the dance – историята
Историята разказва за Малкият Дух (Little Spirit), който пътува във времето, за да помогне на Господарят на танца (Lord of the Dance) да защити хората от злият господар Дон Дорча (Don Dorcha, the Dark Lord). Злото предизвиква героя и това невероятно приключение, изразено на езика на танца, отвежда публиката в един различен, митичен свят на любов и опасности.

Създаден от Майкъл Флетли по музика на Ронан Хардиман, спектакълът Lord of the dance прави своята премиера на 02 юли 1996 в дъблинския Point Theatre, Последното си сценично изпълнение в ролята на самия Lord of the dance Флетли прави на 28 юни 1998 в Дъблин, след което се оттегля и остава само зад кулисите на спектакъла. След като напуска сцената на Lord of the dance Майкъл Флетли създава и участва в два други спектакъла, базирани на келтската музика и култура - Feet of Flames и Celtic Tiger.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Lord of the Dance"

Публикуване на коментар

Penny Lane. Предоставено от Blogger.