В памет на един уникален музикант, творец и човек... RIP, Michael Jackson!



"Music has been my outlet, my gift to all of the lovers in this world. Through it, my music, I know I will live forever."[Michael Jackson]

На 25 юни 2009 година светът се прости с една от легендите на съвременната музика. Eдин от най-великите изпълнители, творили някога; човек, оставил огромно музикално наследство, когото светът няма да прежали още дълго. Майкъл Джексън : 29 август 1958 – 25 юни 2009.
Да говорим за живота на Джако вече е изтъркано – хиляди статии се изписаха за него, за семейството му, за детството му. Това, за което мисля да пиша аз е наследството, което той остави след себе си.


Има хора, които са достигнали толкова високо ниво на известност и са направили толкова много за музикалната индустрия, че някак си стават безсмъртни в съзнанието ни. И ние много, много трудно дори да си представим, че един ден тях няма да ги има. Точно така се случи и с Майкъл Джексън. Бяхме свикнали, че него просто го има и си мислехме, че винаги ще го има.

Когато на 25 юни 2009 година сутринта новините съобщиха вестта за смъртта му, сякаш никой не повярва. Струваше ни се, че Майкъл Джексън ще е жив завинаги. безсмъртен не само с музиката си… А ето, че се оказа, че грешим. … И той остана във вечността само с песните си.
RIP, MichaelJackson! 

Майкъл Джексън трансформира изкуството да правиш музикално видео и отъпка пътя на модерната поп-музика и поп-култура като цяло. През по-голямата част от кариерата си той е имал безпрецедентно световно влияние върху младото поколение, не само чрез музиката си, но и чрез благотворителните дейности, с които се е занимавал и хуманитарния си принос. Музиката на Джексън, както и видео-клиповете му променят почти изцяло визията на музикалния канал МТВ и изменят направлението му от рок към поп и R&B, създавайки една нова визия на МТВ, която се оказва трайна. Творчеството на Майкъл Джексън продължава и до днес да вдъхновява редица популярни хип-хоп, рок, поп и R&B изпълнители като Beyonce, Usher, Green Day, Britney Spears, Justin Timberlake, Ludacris и дори самите Mariah Carey и Madonna. Най-големият феномен в музикалната индустрия след Бийтълс и Елвис Пресли, според списание Тайм, е вероятно най-известният чернокож изпълнител в света. А през 1990г Vanity Fair определя Майкъл Джексън като най-популярният изпълнител в историята на шоу-бизнеса.

Почти веднага след смъртта на Краля на попа, МТВ започва да излъчва оригиналните му клипове, за да почете паметта му и отбележи творчеството му. Така наречения tribute на МТВ продължил близо седмица, завършва с излъчване на церемонията по погребението му. За да изпратят най-великият артист, живял някога, се събират артисти и изпълнители от всички стилове; улиците на Лос Анжелис са блокирани, за да бъде изпратен Майкъл Джексън. Едно погребение, което по мащабите си надминава дори и това на Лейди Даяна от 1997г.
Но дали е нужно всичко това? Защо някой трябва да си отиде от този свят, за да може да осъзнаем колко гениален е бил и какво сме имали ? Защо никой не се сети да отдаде почит на Майкъл Джексън, когато беше още жив? Защо го съсипаха с безпочвени обвинения и клевети, които в крайна сметка след смъртта му се оказаха лъжи ? Никой не направи нищо, за да го накара да се чувства оценен като творец. а когато си отиде от този свят, изведнъж се оказа, че всички са го ценили и обичали. Смешно, гадно, отвратително! Майкъл Джексън ще остане завинаги в сърцата ни; в сърцата на всички – на тези, които са го обичали и са ценели музиката му и на тези, които са го плюли и отричали.

И така, една година след смъртта на Краля на попа, все още ние малко трудно да си представим света без него; все още ни е малко трудно да приемем факта, че него го няма. Поклон пред паметта на един от най-великите изпълнители на всички времена. Майкъл ДЖексън беше и винаги ще си остане много ярка икона в музикалната индустрия; един от символите на съвременната поп музика.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "В памет на един уникален музикант, творец и човек... RIP, Michael Jackson!"

Публикуване на коментар

Penny Lane. Предоставено от Blogger.